Na enige tijd voor een baas gewerkt te hebben, besloot ik 2 jaar geleden mijn eigen praktijk aan huis te starten aan de Monseigneur van Steelaan in Voorburg. Een goede beslissing bleek! Vorig jaar mocht ik namelijk al een tweede praktijkruimte openen in Dordrecht.

Maar ook vandaag heb ik leuk nieuws! Ik ga namelijk per 14 september over naar mijn nieuwe praktijklocatie in Leidschendam-Voorburg. Mijn praktijk aan huis verplaatst zich naar het nieuwe gezondsheidscentrum in het oude bureau van Toerisme, aan de Overgoo 1. Dit is niet heel ver van mijn huidige praktijk (zie route op kaart hieronder).

Ik heb hier natuurlijk heel veel zin in, en sta hier mee weer voor een nieuwe uitdaging! Vandaag laat ik jullie vast weten wat de route hiernaartoe zal zijn. Eind augustus zal ik ook nog een nieuwsbrief versturen met daarin een herinnering aan de verhuizing.

Tot ziens allemaal in mijn nieuwe locatie!

Groetjes,

Eline

route

Route

Route vanaf snelweg:

Op het grote kruispunt bij het Prins Clausplein houdt u rechts aan bij de stoplichten, dit is de afslag richting Leidschendam-Zuid (dus niet door de Sijtwendetunnel). Bij de verkeerslichten op de T-kruising gaat u rechtsaf, richting Stompwijk. Daarna gaat u gelijk de eerste straat rechts (Overgoo). Het kantoorpand aan uw linkerkant is het pand waarin ik mij zal vestigen. U kunt doorrijden en na het gebouw links het parkeerterrein op. Aan dezelfde zijde bevindt zich een ingang naar het gezondsheidscentrum (via een klein trappetje, maar ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

 

Route vanuit Leidschendam:

U kunt het beste over de sluis rijden en bij de stoplichten rechtsaf. U rijdt door tot de rotonde en blijft daarna rechtdoor rijden. Nog voor de volgende stoplichten slaat u linksaf de Overgoo in. Het kantoorpand aan uw linkerkant is het pand waarin ik mij zal vestigen. U kunt doorrijden en na het gebouw links het parkeerterrein op. Aan dezelfde zijde bevindt zich een ingang naar het gezondsheidscentrum (via een klein trappetje, maar ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

 

Route vanuit Voorburg:

U gaat eerst de Vliet over (bij de Kerkstraat of Wijkerlaan of Oosteinde) en gaat vervolgens linksaf langs de Vliet. Bij het kruispunt waarbij u rechts richting het Prins Clausplein gaat, gaat u rechtdoor richting Leidschendam. Na het stoplicht gaat u gelijk rechtsaf de Overgoo in. Het kantoorpand aan uw linkerkant is het pand waarin ik mij zal vestigen. U kunt doorrijden en na het gebouw links het parkeerterrein op. Aan dezelfde zijde bevindt zich een ingang naar het gezondsheidscentrum (via een klein trappetje, maar ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

havermoutkoekjes met rozijnen

Je ziet de havermoutkoekjes rechts op de foto

Een aantal weken stond ik met een artikel in het AD in Dordrecht, en gaf ik vier lekkere recepten weg. Vandaag het tweede recept uit mijn artikel in het AD Dordrecht nader uitgelicht:

Heerlijke havermoutkoekjes met rozijnen, ongeveer 12 stuks

Wat heb je nodig?:

  • 2 bananen
  • 100 gram havermout (fijn gemalen)
  • 2 eetlepels kokosolie gesmolten
  • Flinke hand rozijnen
  • Koekkruiden naar smaak

Hoe maak je deze heerlijke havermoutkoekjes?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de banaan en voeg hier de havermout en rozijnen aan toe. Meng in een ander kommetje de gesmolten kokosolie met de koekkruiden en voeg dit toe aan het mengsel. Draai hier ongeveer 12 balletjes van en verdeel ze over de bakplaat. Druk ze zachtjes aan tot koekjes van ongeveer 1 cm dik. Bak ze af in 15 min. Ook hier kun je eindeloos mee variëren, bv met gedroogde kersen ipv rozijnen. Ook kan je kokosrasp toevoegen aan het mengsel. Ook lekker om in het weekend te maken en mee te nemen naar je werk of als gezonde snack voor de kids op school.

dadel- en notenballetjes

Je ziet de balletjes links op de foto

Vorige week stond ik met een artikel in het AD in de regio Dordrecht, en gaf ik vier lekkere recepten weg. Omdat ik ze alsnog eens wil uitlichten zal ik de komende weken de recepten nog eens 1-voor-1 plaatsen op mijn site. Hieronder de eerste: Dadel- en notenballetjes.

Wat heb je nodig voor de dadel- en notenballetjes (±15 balletjes):

  • 200 gram verse dadels zonder pit
  • 100 gram rauwe,ongezouten noten naar keuze
  • Kokosrasp
  • Cacaopoeder

Hoe maak je het?

Meng de noten en dadels in een hakmolen/keukenmachine, of met de staafmixer, totdat het een plakkerige substantie wordt. Rol in je handen kleine balletjes van dit mengsel. Rol de ene helft door de kokosrasp en de andere helft door de cacao poeder. Hier kun je eindeloos mee variëren. Ook lekker om een eetlepel pindakaas toe te voegen aan het dadel&noten mengsel en alleen pinda’s te gebruiken ipv andere noten! Wat niet gelijk op gaat kan je het beste bewaren in de koelkast.

Tip: maak een mix van cacao/kokos/pindakaas balletjes en stop ze in een bonbondoosje, leuk om kado te geven!

Let op! Deze snackballetjes bevatten alleen natuurlijke suikers, maar het blijven wel suikers en dus kilocalorieën dus het is niet de bedoeling om hier ongelimiteerd van te snoepen 😉

Vandaag sta ik paginagroot in het AD – Dordrecht, op bladzijde 13 van de Drechtsteden bijlage. Aanleiding hiervoor was de aankomende avondvierdaagse in Dordrecht, waarbij kinderen zich vaak vergeven aan veel snoep. En bovendien op de laatste dag ook nog eens veel snoep krijgen van familie en kennissen. Dat kan anders!

30-05-2015 AD - Dordrecht

brocollisoepGek op soep maar geen zin om uren in de keuken te staan? Met dit makkelijke recept maak je in een handomdraai je eigen, supergezonde, soepje! Boordevol verse groenten en zonder vervelende smaakversterkers of toegevoegde suikers.

Wat heb je nodig:

  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • Scheut olijfolie
  • 1-2 groentebouillontabletten (bij voorkeur uit natuurwinkel, zonder smaakversterkers)
  • 500-750 ml water
  • Groente naar keuze bv bloemkool/broccoli/paprika/courgette (grof gesneden)
  • Smaakmakers zoals peper/zout of een rode peper of handje basilicum of 1-2 eetl tomatenpuree

Wat moet je doen?

Fruit de ui en knoflook in een soeppan. Voeg hier naar smaak bv 2 eetl tomatenpuree of een fijn gesneden rode peper aan toe. Voeg vervolgens de gesneden groente toe. Bak dit kort aan en voeg vervolgens de bouillon + water toe. Breng dit aan de kook en laat rustig pruttelen. Het makkelijkst is om 1 groente te kiezen want elke groente heeft een andere kooktijd. Hieronder zie je hiervan een overzichtje:

  • 1 gesneden broccoli in kleine roosjes ongeveer 8 min zacht laten koken (met stronkjes naar beneden)
  • 3 grote paprika’s (rood/oranje) ongeveer 20 min.
  • 1 bloemkool in kleine roosjes + 1 gesneden aardappel in blokjes ongeveer 15 min. (met stronkjes naar beneden in de pan)
  • 2 courgettes ongeveer 10 min.

Wanneer de soep volgens bovenstaande tijden heeft opgestaan haal je de pan van het vuur en mix je de soep met de staafmixer. Voeg naar smaak wat peper/zout/ basilicum toe (aanrader bij de paprikasoep!) en decoreer met wat kipreepjes of zalmsnippers of rauwe ham. Eet smakelijk!

 

bonensoep-staandHoi allemaal! Op maandag heb ik altijd weinig tijd om uitgebreid te koken, dus zocht ik afgelopen zondag vast een simpel gerechtje. Ik ben sowieso van de gerechten die niet een hele waslijst aan ingrediënten bevatten. Ik kwam uit op de site van Chickslovefood, die handige recepten hebben met maximaal 5 ingrediënten. Ik zag er een bonensoepje bij staan, die ik nog nooit had gemaakt, en werd nieuwsgierig! Hij is zo goed bevallen dat ik hem graag met jullie deel vandaag.

Wat heb je nodig:

– 1 fijn gesneden ui
– 1 halve winterpeen in blokjes
– 1 blik tomatenblokjes (ongeveer 400 gram)
– 1 pot of blik zwarte bonen (ongeveer 400 gram)
– 1 groentebouillonblokje (ik gebruik altijd die van zonnatura, zonder smaakversterkers!)
– olijfolie
– peper en zout

Zo maak je het:

– Verwarm een flinke scheut olie in een pan
– Bak de ui en peen op zacht vuur een paar minuutjes aan
– Doe dan de bonen bij de ui en peen en bak weer een paar minuutjes mee
– Voeg nu de tomatenblokjes en een flinke snuf zwarte peper en een beetje zout toe en laat een paar minuten pruttelen
– Los een bouillonblokje op in 750 ml kokend water en voeg dit toe aan de rest
– Roer goed door en laat dit ongeveer 20 min. zachtjes koken.
– Je kunt er nu de staafmixer inzetten, maar ik vond hem zo ook heerlijk met de hele bonen erin.

Enjoy!

P.S. de volgende dag is deze soep nog lekkerder!

Wie vind het nou niet lekker, een heerlijke warme appelcrumble?

appelcrumbleSuper makkelijk en nog belangrijker: ook lekker zonder de geraffineerde suikers. Hier mijn recept:

Wat heb je nodig?

–        2-3 appels in kleine stukjes

–        40 gram havermout

–        80 gram amandelmeel

–        20 gram kokosbloesemsuiker

–        100 gram koude roomboter

–        Kaneel

Meng de koude boter samen met de havermout, amandelmeel en de kokosbloesemsuiker in een kom. Neem steeds wat boter tussen je vingers en knijp dat als het ware met het droge mengsel samen. Meng het niet te fijn, je moet echt klontjes en kruimels overhouden, geen deegbal.

Vet een ovenschaal in en verdeel de stukjes appel hierin. Strooi er wat kaneel over, ik doe altijd lekker veel 😉 Hier overheen gaat het kruimelmengsel. Druk dit niet teveel aan, maar zorg wel voor een geleidelijke laag. Afbakken op 180 graden 30 minuten, de laatste 5 minuten zet ik altijd de grill aan op 200 graden, voor een goed krokant laagje. Eet smakelijk!

Onderstaande blog vind je deze week in de Stompwijkse Dorpsketting.

suikersBewust of onbewust, verslaafd aan suiker

Veel mensen zijn vaak, bewust of onbewust, verslaafd aan suiker. Wanneer je namelijk teveel snelle suikers eet, zal je lichaam steeds maar meer willen, en krijgen! Het werkt namelijk zo; snelle suikers worden snel in de bloedbaan opgenomen en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Als reactie op een hoge bloedsuikerspiegel, wordt er door de alvleesklier het hormoon insuline aangemaakt. Insuline zorgt er namelijk voor dat de suikers worden opgenomen in de cellen, en de bloedsuikerspiegel dus weer kan dalen. Vaak komt er net iets teveel insuline vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel een suikerdip krijgt, je bloedsuikerspiegel wordt dus te laag, en je krijgt weer zin in eten (met name zoet!). Zo zal je merken dat je lichaam steeds maar meer suikers wilt, met als gevolg een suikerspiegel die de hele dag piekt en daalt. Je kan ook merken dat je door de suikerdip vaker moe bent, vaker hoofdpijn en misschien zelfs stemmingswisselingen ervaart. Kortom; dit kan je allemaal beter voorkomen.

Vermijden producten

De producten die je dus eigenlijk zou moeten vermijden zijn de snelle suikers, denk hierbij aan snoep, koek, gebak, chips, frisdrank, maar ook de witte producten zoals witte rijst, pasta en wit brood. Deze producten bevatten, naast veel snelle suikers/koolhydraten, ook weinig tot geen goede voedingsstoffen. Ook zitten vaak bewerkte producten, zoals pastasauzen en andere kant- en klare producten, vol met toegevoegde suikers. Kies voor zoveel mogelijke verse producten en producten die veel goede stoffen bevatten, waar je lichaam blij van wordt. Veel groenten, vers fruit, (plantaardige) zuivel, volkorenproducten, rauwe noten etc. Daar wordt je lichaam veel gelukkiger van. Ook zal je merken dat je lichaam eerst moet afkicken van de snelle suikers, maar op den duur zal je je fitter en energieker gaan voelen! Voor meer info en adviezen neem even contact met mij op …

Onlangs werd ik benaderd voor het magazine Gezond Eten, of ik wat vragen wilde beantwoorden over ‘Suikers’. Natuurlijk wilde ik dat! Er werden mij meerdere vragen gesteld en ik heb ze uitgebreid beantwoord. Uiteindelijk is er onderstaand artikel uitgekomen, waar ik natuurlijk super trots op ben! Allemaal lezen dus 😉 Deze uitgave van Gezond Eten ligt nu in de winkels.

*p.s. als je op de plaatjes klikt, kun je ze rechtbovenin vergroten om beter te kunnen lezen

Interview suikers Gezond Eten magazine pag-1 Interview suikers Gezond Eten magazine pag-2 Interview suikers Gezond Eten magazine pag-3 Interview suikers Gezond Eten magazine pag-4

http://www.gezondetenmagazine.nl

Begeleiding van een professionele sporter

Onlangs ben ik gestart in mijn tweede praktijk in Gezondheidscentrum MedPlus in Dordrecht, waar ik hopelijk veel sporters mag gaan begeleiden. Ook poste ik laatst op mijn Facebook een bericht dat ik mijn eerste marathonloper met veel plezier heb mogen begeleiden.

Ik ontving afgelopen week een heel leuk bericht van de betreffende marathonloper: Edwin van Kersbergen. Dit wil ik graag met jullie delen!

afvallen en hardlopen

“Zondag 25 mei 2014 liep ik mijn tweede marathon. Na eerder die van Eindhoven (2013) gelopen te hebben in 3:41:38 wilde ik er nu graag beter uitkomen met het liefst een snellere tijd. In Eindhoven zaten de weersomstandigheden met continue regen, wind en kou niet mee. Daarbij kreeg ik na 23km last van m’n rechterknie en kwakkelde ik na de marathon nog maanden met spierblessures. Voor mij het zoveelste bewijs dat een marathon niet niks is.”

“Mijn tweede marathon werd die van Maassluis, bekend als de Westland marathon. Eline heeft mij hierin begeleid. De doelen waren eenvoudig: afvallen, bewuster koolhydraten opbouwen en beiden wijzer worden over sportvoeding.
Eline heeft hiervoor een menu op maat gemaakt. Op maat, omdat ik ook rekening moest houden met koolhydraatrijke voeding op trainingsdagen.”

“Als man had ik geen ervaring met lijnen. De keuzes voor iedere maaltijd waren uitgebreid en niet exotisch. Ik heb niet minder gegeten of gedronken, alleen bewuster. Ik ben hierdoor in korte tijd ruim 5kg afgevallen. Heb de laatste drie dagen heel bewust m’n koolhydraten opgebouwd en ben alles bij elkaar een stuk wijzer geworden over sportvoeding. Hierdoor durf ik wel te zeggen dat ik niet meer dezelfde loper zal zijn als voorheen.”

“Net zoals de meeste lopers deed ik maar wat qua voeding.”

“Toppers lopen op betere schoenen, kunnen vaker trainen, hebben meer talent, maar zullen net als ik nu altijd serieus met voeding bezig zijn.”

“Eline heeft me met simpele inzichten informatie gegeven waar ik de komende jaren verwacht nog veel aan te hebben.”

“Mijn eindtijd? Dat werd 3:51:19. En op het moment van schrijven loop ik nog niet deze tijd, zo behoud ik mijn doelen dus nog even. Klein excuus was dat het deze keer te warm was. Aan de voeding lag het niet.”

Edwin van Kersbergen