blog chocola GwendaLaatst proefde en ontving ik dit heerlijke recept van Gwenda de la Parra. Lees mee en geniet!

‘Ik ben dol op chocola met nootjes. Overal op het internet zijn recepten te vinden met rauwe chocola, alleen de hoeveelheid kokosboter en suiker vind ik te hoog. Het doel was om iets gezonds te maken waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten, zelfs als je aan het lijnen bent. De lavendel zorgt voor extra smaak waardoor je minder zoetmakers hoeft toe te voegen’

Bereidingswijze

  • Mix 2el volle gesmolten kokosboter met, 2 el cacao, 1 el amandelschaafsel, 1el gebroken lijnzaad, 1el cacao nibs, 1 el kokosbloesemsuiker en een el chiazaadjes
  • Vermaal een totaal van 150g aan noten, zaden, (verse) kokos en goji bessen tot een de gewenste grootte.
  • Vermeng dit met de chocolade mix en een kleine theelepel lavendel
  • Schep ze in een gewenst vormpje of maak er een plaat van
  • Nu alleen nog even de koelkast of vriezer in om hard te worden

Varieer het recept

Je kunt met dit recept eindeloos variëren. Vervang bijvoorbeeld een el cacao met een el Gula Java Cacao. Voeg er dan geen kokosbloesemsuiker meer aan toe, want dan verhoog je de koolhydraten.
Je kunt ook variëren met de noten, zaden en superfoods. Ben je een zoetekauw, sprenkel dan wat van de
kokosbloesemsuiker over de chocolaatjes voordat ze de koelkast in gaan. Op het moment dat ze je mond in gaan proef je eerst de suiker.

Voor meer lekkere recepten, kijk op: http://instagram.com/gwendadlp

Diëtist Dordrecht

Sommige van jullie weten het al, maar vanaf a.s. maandag zal ik ook werkzaam zijn in de regio Dordrecht. Daar start een geheel nieuw gezondheidscentrum, MedPlus, met verschillende disciplines. Denk aan fysiotherapeuten, manuele therapeuten, een mental coach, spinning-instructeurs, en daarbij is natuurlijk een diëtist onmisbaar 😉 Alles onder één dak, dus ideaal! Ik zal daar op maandagmiddag- en avond een spreekuur houden.

Gezondheidscentrum MedPlus

diëtist Dordrecht

Diëtist Eline Zuiderwijk in gezondheidscentrum MedPlus in Dordrecht

MedPlus is het gezondheidscentrum van Dordrecht, waar onder andere fysiotherapie, sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, manuele therapie, dry-needling, revalidatietherapie, mental coaching én voedingskunde wordt aangeboden. Ik ben supertrots op het feit dat ik deel mag uitmaken van een gespecialiseerd en ervaren team professionals. We geloven in de kracht van samenwerking, en helpen mensen graag bij het bereiken en vasthouden van een gezonde levensstijl.

Ik heb hier natuurlijk super veel zin in! Ik hoop daar heel veel nieuwe cliënten te mogen ontvangen. Of dat nou is om dieetadvies bij ziekte, om wat kilo’s kwijt te raken, om aan te komen of gewoon om een nieuwe gezonde leefstijl aan te leren! Iedereen is welkom.

Iedere maandag werkzaam in Dordrecht

Ik ben iedere maandag werkzaam vanaf 13:00 tot 21:00 in de avond in Dordrecht. Het pand van MedPlus vind je aan het van Neurenburgpad 2a.

Dus ben je geïnteresseerd in voedings- en dieetadviezen, en woon je in de buurt van Dordrecht of ken je mensen uit die regio die op zoek zijn naar een enthousiaste diëtist? Neem dan contact met mij op.

Pittige paprikasoep, een kom vol groenten!

In één van mijn favoriete kookboeken van dit moment, het Voedselzandloper kookboek, vond ik dit heerlijke recept. Heel makkelijk en super lekker!

pittige paprikasoepWat heb je nodig:

  • 2 tomaten
  • 3 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,75L kippenbouillon
  • Handje verse basilicum
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder zaadjes uit de chilipeper en hak deze ook fijn (½ peper medium pittig, 1 peper is echt pittig, maar smaken verschillen hier natuurlijk!).
  • Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en verhit kort.
  • Was de tomaten en paprika’s en snij deze in grove stukken, voeg dit bij de pan.
  • Voeg de kippenbouillon toe en laat dit 20 min. zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe. Garneer met een blaadje basilicum.

Je hebt ongeveer genoeg voor 4-5 kommen soep! Eet smakelijk!

Het Voedingscentrum zorgt voor heel wat ophef!

goji bes muesli

De superfood muesli incl. goji bes

Het Voedingscentrum kwam afgelopen week met de berichtgeving dat mensen moeten oppassen met superfoods. Volgens het Voedingscentrum zijn de positieve effecten van superfoods onvoldoende wetenschappelijk aangetoond.

De claims die soms worden gegeven bij superfoods; als bescherming tegen kanker of goed voor hart- en vaatziekten gaan misschien wat te ver. Maar ik ben van mening dat mensen die superfoods gebruiken ten eerste, al bewuster met hun eten bezig zijn en meer puur eten. Ten tweede zijn superfoods qua nutriënten (voedingsstoffen) op veel vlakken een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

Voorbeelden superfoods

Neem bijvoorbeeld chiazaad, rijk aan vezels. Chiazaad levert per eetlepel 3,4 gram vezels, dat is veel meer dan in een volkoren boterham , die namelijk maar 2 gram vezels bevat. Ook bevat chiazaad per eetlepel veel omega-3-vet, die het lichaam alleen via voeding binnen kan krijgen. Ik zeg: alleen maar top als aanvulling op je gezonde eetpatroon. Laat het Voedingscentrum zich maar druk maken over bv de E-nummers. In onderstaand fragment van Giel Beelen in gesprek met het Voedingscentrum wordt namelijk ook beweerd dat we prima producten met E-nummers kunnen eten, omdat de E-nummers EU-goedgekeurde toevoegingen zijn. Hier werd Giel Beelen erg boos over, en ik ook. E-nummers zoals aspartaam en smaakversterkers zijn naar mijn idee nog te weinig onderzocht, wat zijn de gevolgen van gebruik op lange termijn? Als het niet hoeft, eet dan liever niet teveel producten met E-nummers. Liever puur en natuurlijke producten, zoals de natuur het bedoeld heeft.

Vanaf minuut 8:30.

GranolaMuesli, cruesli, cornflakes

De supermarkt staat er vol mee, pakken muesli/cruesli/cornflakes etc. Allemaal lekker zoet door toegevoegde suiker en andere onnodige ingrediënten. Waarom niet lekker zelf maken? Veel lekkerder en veel gezonder! De enige suiker die je toevoegt is agavesiroop, maar laat dat nou juist een bewuste keuze zijn. Agavesiroop heeft namelijk als eigenschap dat het een lage glycemische index heeft, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt en je dus geen vervelende suikerpieken krijgt.

Benodigdheden zelfgemaakte muesli/granola:

75 gram rauwe amandelen, gehakt of snippers

100 gram zadenmix, bv zonnebloempitten/pompoenpitten/sesamzaad

300 gram havermout fijn (je kan ook ½ havermout en ½ speltvlokken nemen)

1 flinke eetlepel kaneel

Snufje zout

2 flinke eetlepels kokosolie

3-5 eetlepels agavesiroop (donker)

Bereiding van de muesli/granola

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de amandelen, zaden, havermout, kaneel en zout in een kom. Smelt ondertussen de kokosolie langzaam in een pannetje en voeg hier de agavesiroop aan toe. Meng dit warme mengsel goed door de rest van de ingrediënten en verdeel dit over een bakplaat met bakpapier.  Zet de plaat onderin de oven en hussel het af en toe door. Baktijd ongeveer 35 min. Goed laten afkoelen en bewaren in bv. een glazen wekpot.

Ook lekker met andere noten zoals hazelnoten en pecannoten, maar let wel op dat ze ongebrand en ongezouten zijn. Wil je hem wat zoeter, voeg dan meer agavesiroop toe. Deze granola is erg lekker door de (plantaardige) yoghurt of melk, en kan worden uitgebreid door wat vers fruit of superfoods zoals chiazaad/goijbessen/cacao nibs toe te voegen.

Eet smakelijk.

Smoothies zijn helemaal hot, en hartstikke gezond. En dan het liefst zo groen mogelijk!

Dan bedoel ik niet alleen de kleur van de gekozen ingrediënten, maar ook ‘groen’ van zo vers en puur mogelijk. Een groene smoothie is een ideaal tussendoortje, of bijvoorbeeld aangevuld met wat havermout, zelfs een volwaardig ontbijtje!

ingredienten groene smoothies zelf maken

Groene smoothies zijn hot, en gezond! Het liefste zo groen mogelijk.

Groene groenten

Groene groenten die ideaal zijn voor een smoothie zijn spinazie, boerenkool, komkommer en bleekselderij. Om een smoothie lekker drinkbaar te maken kan je water of kokoswater toevoegen. Kokoswater heeft als eigenschap dat het rijk is aan mineralen en vitamines, en met name rijk aan kalium. Kalium zorgt voor een goede vochthuishouding en werkt bloeddrukverlagend! In een smoothie vind ik het vaak wel essentieel om iets van fruit toe te voegen, vanwege het zoete tintje aan je smoothie, anders wordt hij wel erg groen;)

Basisrecept groene smoothie

Hieronder een basisrecept voor een groene smoothie, je kunt hier eindeloos mee variëren, denk aan het toevoegen van goijbessen, ander fruit/groene groenten etc. Wees creatief!

Benodigdheden:

–        Handvol spinazie

–        1 eetlepel chiazaad

–        Handje bosbessen

–        Handje frambozen

–        ½ avocado

–        ½ banaan

–        ¾ glas kokoswater

Alles in de blender, en genieten maar!

Wat voor smoothies vind jij allemaal lekker? Deel het hieronder, en laat het anderen ook weten. 

Boekweit pannenkoeken

Heerlijke Boekweit pannenkoeken; lekker als lunch.

Boekweit, een gezond, pseudo-graan!

Boekweit is geen graan, zoals bv. tarwe.

Boekweit is namelijk afkomstig van de vruchtjes van een plantje. Boekweit heeft wel veel overeenkomsten met graan, dus vandaar dat we het een pseudo-graan noemen.

Boekweit is rijk aan vezels, vitamine B1 en B6 en magnesium. Omdat boekweit geen graan is, kunnen mensen met een allergie voor gluten (coeliakie) dit gewoon eten.

Boekweit pannenkoeken; Lage glycemische index

Het grote voordeel van boekweit is dat het een lage glycemische index heeft, ten opzichte van andere granen. Dat beketend dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt, en je dus niet na het eten van boekweit een suiker dip krijgt, waardoor je weer trek krijgt. Je hebt dus langer een verzadigd gevoel!

Recept Boekweitpannenkoeken

Je hebt nodig:

–        250 gram boekweitmeel

–        750 ml melk (halfvolle melk of plantaardige melk)

–        1 ei

–        Snufje kaneel

–        Kokosolie

Voeg de boekweitmeel toe aan de melk, kluts het ei er voorzichtig doorheen, samen met het snufje kaneel. Meng alles goed met een garde. Pan op het vuur en kokosolie in de pan, bakken maar! Eet smakelijk! Lekker als ontbijt of lunch.

Wat vind jij van Boekweitpannenkoeken? Laat het me weten door hieronder een berichtje achter te laten.

Suikers; goed of slecht?

Suikers zijn op dit moment een ‘hot’ item. Wat is er nou waar en niet waar omtrent suiker?

suiker, dietist, voedingsdeskundige

In Activia zitten 3 suikerstaafjes suiker verwerkt

 

Allereerst zijn er verschillende soorten suikers, kortweg de snelle en de langzame suikers. De snelle suikers zijn de suikers die je met name vindt in snoep, koek, gebak, maar ook toegevoegd in heel veel andere producten zoals pastasaus, appelmoes, vruchtensappen etc. Wist je bijvoorbeeld dat er in een Danone Activia toetje, die goed zou zijn voor de darmflora, 15,5 gram suiker zit? Dat staat gelijk aan 3 suikerstaafjes!

De langzame suikers vind je terug in volkoren producten, havermout, groenten, peulvruchten, zuivel, fruit etc. De langzame suikers zijn niet slecht voor je, omdat deze langzaam worden opgenomen in het lichaam en dus niet zorgen voor suikerpieken in je bloedsuikerspiegel. Van die pieken, die worden veroorzaakt door de snelle suikers, kan je namelijk last krijgen; o.a.  hoofdpijn, moeheid, concentratieverlies.

Kies dus voor de langzame koolhydraten en je zal je een stuk beter voelen, en afvallen!

Wil je hier graag meer over weten? Kom dan naar mijn lezing op 17 december in Den Haag! Kijk bij het kopje Lezingen voor meer informatie.

havermout

Havermout als ontbijt

Gezond ontbijten? Kies voor havermout!

Als start van de dag is het belangrijk om goed te ontbijten, maar wat kan je het beste nemen?

Zelf heb ik de laatste tijd de voorkeur voor een kommetje havermoutpap, super makkelijk en super gezond!

Super gezond!

Havermout bevat veel vezels, die zorgen voor een lang vol & verzadigd gevoel. De koolhydraten uit havermout worden langzaam opgenomen in het bloed, waardoor je pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomt en de energie langzaam wordt afgegeven. Ook verlaagt havermout het cholesterolgehalte, doordat de vezels zich in de darmen binden aan vetzuren, cholesterol en galzouten, en zo afvoeren via de ontlasting.

Je kunt eindeloos variëren met havermoutpap, heerlijk met:

  • amandelmelk voor een licht zoete smaak
  • banaan en kaneel
  • speculaaskruiden
  • handvol frambozen en blauwe bessen

Een normale portie havermoutpap maak je met 6 eetlepels havermout en ongeveer 200-250 ml melk (halfvolle/amandel/rijst) of met kokend water. Eet smakelijk!

goji bes muesli

De superfood muesli incl. goji bes

De goji bes als ‘happy berry’

Een paar weken geleden heb ik jullie al verteld over de chiazaden, vandaag bespreek ik superfood nr. 2: de goji bes, een klein rood besje! Goji bessen zijn rijk aan anti-oxidanten, aminozuren, vitamines en mineralen.

Anti-oxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Ook bevorderen ze o.a. de werking van de lever en de nieren. Wat wel leuk is om te vertellen is dat goji bessen ook worden gegeten vanwege het verhogen van het libido, bij zowel mannen als vrouwen 😉

Goji bessen worden ook wel ‘happy berries’ genoemd, omdat ze het geluksgevoel kunnen bevorderen en spanning en stress gevoelens kunnen verminderen.

Dagelijks een handje goji bessen(5-25 gram) is dus een super aanvulling op je eetpatroon.