Het Voedingscentrum zorgt voor heel wat ophef!

goji bes muesli

De superfood muesli incl. goji bes

Het Voedingscentrum kwam afgelopen week met de berichtgeving dat mensen moeten oppassen met superfoods. Volgens het Voedingscentrum zijn de positieve effecten van superfoods onvoldoende wetenschappelijk aangetoond.

De claims die soms worden gegeven bij superfoods; als bescherming tegen kanker of goed voor hart- en vaatziekten gaan misschien wat te ver. Maar ik ben van mening dat mensen die superfoods gebruiken ten eerste, al bewuster met hun eten bezig zijn en meer puur eten. Ten tweede zijn superfoods qua nutriënten (voedingsstoffen) op veel vlakken een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

Voorbeelden superfoods

Neem bijvoorbeeld chiazaad, rijk aan vezels. Chiazaad levert per eetlepel 3,4 gram vezels, dat is veel meer dan in een volkoren boterham , die namelijk maar 2 gram vezels bevat. Ook bevat chiazaad per eetlepel veel omega-3-vet, die het lichaam alleen via voeding binnen kan krijgen. Ik zeg: alleen maar top als aanvulling op je gezonde eetpatroon. Laat het Voedingscentrum zich maar druk maken over bv de E-nummers. In onderstaand fragment van Giel Beelen in gesprek met het Voedingscentrum wordt namelijk ook beweerd dat we prima producten met E-nummers kunnen eten, omdat de E-nummers EU-goedgekeurde toevoegingen zijn. Hier werd Giel Beelen erg boos over, en ik ook. E-nummers zoals aspartaam en smaakversterkers zijn naar mijn idee nog te weinig onderzocht, wat zijn de gevolgen van gebruik op lange termijn? Als het niet hoeft, eet dan liever niet teveel producten met E-nummers. Liever puur en natuurlijke producten, zoals de natuur het bedoeld heeft.

Vanaf minuut 8:30.

  1. Hoi!

    Ik kwam op dit artikel omdat ik chiazaad gekocht heb en ik eigenlijk vergeten was wat de gezondheidseffecten (en eventuele bijwerkingen) er van zijn. Naja, ik ben nog niet helemaal verzadigd met informatie dus ik kijk nog even rond. 😉

    Maar anyways, ik reageer even omdat ik het idee heb dat niet alle E-nummers slecht voor je zijn. (Al was ik hier in het verleden wel van overtuigd.) Zo is E300 (toegevoegd aan brood) gewoon Vitamine C. Niet zo heel gevaarlijk denk ik. (Al is een overdosis uiteraard niet goed.) Maar ik begrijp wel dat je zoetstoffen en smaakversterkers liever vermijdt.

    Een reactie op een nogal oud artikel (2014). Haha, maar dat is wat er gebeurt als je zoekmachines gebruikt. 😉 Veel succes met je praktijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>