Heb je lang niet gesport of vind je het lastig te bepalen wat het beste qua beweging voor je is? Weet je qua voeding nu echt niet meer wat wel of niet goed voor je is, mede door alle informatie op tv/internet? Soms is het heel moeilijk om de stap te zetten naar een gezondere leefstijl.

In ons 6-weekse programma gaan wij jou helpen de eerste stap te zetten!

Leefstijlprogramma Goed Eten Train je Fit, voor iedereen een uitdagende training

leefstijlprogramma-leidschendamWij starten zaterdag 7 januari met ons leefstijlprogramma Goed Eten Train je Fit. We verzamelen in het Sector V gebouw aan de Vlietweg 15 te Leidschendam. Vanuit Sector V gaan wij gezamenlijk, onder begeleiding van personal trainer Vivian de Jong van Vivide Personal Training en Coaching, aan de slag. Elke week leggen we de focus op een ander aspect van ons lichaam zodat we heel divers trainen. Of je nu al jaren niet gesport hebt of regelmatig beweegt, het zal voor iedereen een uitdagende training zijn.

Na drie kwartier gaan wij terug naar het Sector V gebouw waar een gezonde snack en wat drinken op ons wacht. De volgende 30-45 min. zullen wij besteden aan voedingsleer. Elke week komt er een ander thema aan bod. Eline van Diëtist Eline Zuiderwijk zal de feiten en fabels op tafel leggen en ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook nemen we je eigen voedingsschema onder de loep en je krijgt tips hoe je deze kan optimaliseren.

Ben jij op zoek naar een opstap om in het nieuwe jaar een gezonde weg in te slaan? Wil je weer starten met sporten én meer leren over een gezond voedingspatroon? Dan is Goed Eten Train je Fit wat voor jou!

Opgeven voor ons programma

Opgeven voor ons programma of meer informatie, stuur ons een mailtje: goedetentrainjefit@outlook.com

Even alles op een rijtje:

Wanneer? start 7 januari, 6x op zaterdagochtend van 9.30-11.00 uur (7-1/14-1/21-1/28-1/4-2/11-2)

Wat? 6 weken in groepsverband samen trainen met Personal trainer Vivian én voedingsvoorlichting door Diëtist Eline. We helpen jou om de juiste balans voor jouw lichaam te vinden.

Voor wie? voor iedereen die wil sporten onder professionele begeleiding en geïnteresseerd is in alle tips en trucs voor een gezond voedingspatroon.

Waar? start bij Sector V gebouw, Vlietweg 15 in Leidschendam

Kosten? €75,- voor het totale programma

Meer informatie over Vivian? Check www.vividepersonaltraining.nl

De allereerste Suiker Afkickkliniek in Nederland is gisteren geopend en zal tijdelijk geopend zijn tot 13 november 2016. Het is een initiatief van het Diabetes Fonds en het doel is om mensen bewust te maken van de hoeveelheden (toegevoegde) suiker in ons dagelijkse eetpatroon.

Minderen met (toegevoegde) suikers

Dit is een onderwerp dat tijdens mijn trajecten altijd aan bod komt! Wil je dus, bv na aanleiding van het zien van dit filmpje, ook gaan minderen met (toegevoegde) suikers, contact mij dan via het contactformulier op deze site!

bietensalade03Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete salade van het moment: bietensalade! Heerlijk voedzaam en snel. Ik maak hem vaak als ik gasten heb, zeker afgelopen zomer bij de barbecue, en iedereen is enthousiast! De hoeveelheden zijn voor 2 personen, maar heel goed te halveren naar een eenpersoonsportie.

Wat heb je nodig voor de bietensalade?

–    75 gram ongekookte quinoa
–    75 gram veldsla
–    2-3 grote rode gekookte bieten in kleine stukje gesneden
–    flinke hand fetablokjes (ik gebruik zelf de glazen potjes met olie & kruiden, dit is gelijk mijn dressing)
–    flinke hand rauwe cashewnoten
–    ½ komkommer in kleine stukje gesneden

Wat moet je doen?
Kook de quinoa volgens de bereidingswijze en laat deze afkoelen. Mix vervolgens alle ingrediënten met elkaar en klaar is je bietensalade! Neem je de salade mee naar je werk of wil je hem al eerder voorbereiden; voeg dan pas bij het opdienen de cashewnoten toe (dan blijven ze lekker knapperig!). Eet smakelijk!

Zelf pastasaus maken

Zelf pastasaus maken. Diëtist Eline legt uit.

Zelf basis pastasaus maken

Hebben jullie weleens de voedingswaardetabel op de achterkant van een pot kant- en klare pastasaus bekeken? Ongemerkt zit daar veel suiker in en worden allerlei kleur- geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dat kan makkelijk anders! Hieronder geef ik jullie een eenvoudig basis recept voor een pastasaus. Echt niet moeilijk, en eindeloos te variëren met bijvoorbeeld tonijn, mager rundergehakt, kip, spinazie, wokgroenten etc.

Wat heb je nodig om zelf pastasaus te maken? (voor 2 personen)

  • 1 teen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 verse tomaten
  • 1 ui
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Peper
  • Zout
  • Verse basilicum
  • 1 eetlepel kokosolie/olijfolie

Snij de ui en de knoflook zo fijn mogelijk (of gebruik een knoflookpers, als je die hebt). Laat de gepelde tomaten uitlekken en bewaar het vocht! Snij de tomaten in kleine stukjes, samen met de 2 verse tomaten. Zet vervolgens een pan op het vuur en fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg vervolgens de tomatenstukjes (zowel vers als gepeld), het blikje tomatenpuree en het tomatenvocht toe en laat dit even 3 minuten zachtjes doorkoken. Maak lekker op smaak met een handvol verse basilicum en wat peper en zout. Heerlijk met bv. speltpasta of volkorenpasta en een goede, groene salade!

Tip van een oplettende lezer! Maak dit overdag al, of de avond van te voren. Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt. Vanavond je eigen pastasaus maken?

door: Eline Zuiderwijk

Vandaag weer eens wat anders dan een blog, tijd voor een review van een boek. En wat voor boek; een boek dat mogelijk de oplossing geeft voor het verbeteren/genezen van diabetes type 2

Behandeling diabetes type 2

Ik ontving dit boek van een cliënt als dank voor mijn begeleiding en ik was gelijk enthousiast. Dit boek bevestigd grotendeels mijn werkwijze bij de behandeling van diabetes type 2. Het boek geeft in 10 stappen aan hoe je je gewoontes kunt veranderen en zo kunt werken aan een gezondere en fittere leefstijl. Ook staan er in het boek recepten en weekmenu’s om je daarbij aardig op weg te helpen.

Het hele principe komt ongeveer op het volgende neer:

  • het schrappen van de snelle suikers (hallelujah)
  • meer bewegen
  • het beperken van de hoeveelheid koolhydraten en het gebruik van de juiste, langzame koolhydraten met mate
  • en het belangrijkste: je kunt lekker blijven eten, zonder honger!

Het boek geeft verder veel info over de nieuwste inzichten wat betreft diabetes type 2. Het is geschreven door Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist vaan het LUMC en Karin Hoenderdos, diëtist en journalist.

Veel leesplezier!

Al enige tijd ontvang ik regelmatig van mijn moeder een heerlijk, zelfgebakken havermoutbrood. Omdat dit zo fijn is als tussendoortje of voor het sporten, en makkelijk in te vriezen is, deel ik vandaag haar recept!

havermoutbrood receptWat heb je nodig?

  • 250 gram fijne havermout
  • 3 eieren
  • 180 ml plantaardige melk
  • 1 geraspte appel
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • 30 gram gemengde zaden/pitten
  • handje rozijnen of cranberries
  • flink wat kaneel

Wat moet je doen?

Warm de oven voor op 170 graden Celsius. Meng alle ingrediënten en giet dit in een bakvorm (cake formaat). Bak dit in ongeveer 50 min. gaar en zorg voor een lichtbruine, krokante bovenkant.

Als het brood uit de oven komt laten afkoelen op een rooster en dan kun je er plakken van snijden en invriezen.

Heerlijk! Succes.

misleidende-reclame-deel-1-headerIn mijn praktijk komen vaak producten aan de orde die mijn cliënten in de supermarkt hebben gekocht en waarvan zij denken dat het een gezond product is. Helaas is dit vaak niet het geval. Vandaag bespreek ik met jullie een aantal voorbeelden van producten waarbij je wordt misleidt.

Aardbei vruchtenyoghurtmisleidende-reclame-1

Neem bv de aardbei vruchtenyoghurt 0,8% vet van Campina. Weinig vet, prima toch?!  Het zegt alleen niks over de hoeveelheid suikers in deze yoghurt. Wanneer we gaan kijken naar de voedingswaardetabel zien we dat hier per 100 ml 12 gram suiker in zit, dan zijn dus al snel 6 klontjes suiker per schaaltje van 200 ml. Dit kun je ook altijd checken bij de ingrediënten en daar zie je als tweede suiker staan. Dit is dus de toegevoegde suiker.
Mijn advies: kies dus liever voor magere, witte yoghurt en voeg daar zelf je fruit aan toe!

Cruesli vs. Muesli

Een mooie vergelijking die ik ook vaak maak is de cruesli versus muesli.
Wanneer we deze naast elkaar houden kun je ook grote verschillen zien. Nemen we cruesli dan zal je zien dat er per 100 gram zo’n 25 gram suiker in zit. Deze suiker of stroop vind je terug bij de ingrediëntenlijst. Nemen we een muesli dan zal je zien dat het rond de 8 gram suiker zit per 100 gram. Deze 8 gram komt van het rozijntje of ander gedroogd fruit dat er door de muesli zit. Bij de ingrediëntenlijst van de muesli zal je geen suiker of stroop moeten kunnen terugvinden, maar alleen granen en evt een rozijntje.  8 of 25 gram suiker vind ik wel een groot verschil waar je dus bewust van moet zijn!

misleidende-reclame-2Ontbijtkoek

Ook ontbijtkoek is een product waarbij veel mensen nog denken dat ze verantwoord bezig zijn, toch schrik je ervan als je ziet waarvan het eigenlijk gemaakt is. Een kijkje op de ingredientenlijst.

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), roggebloem 38%, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen 0,3%, aroma.

Zowel het eerste als derde ingrediënt is suiker en het ingrediënt wat als eerste wordt vermeld zit er percentueel gezien het meeste in.  1 plakje van 30 gram bevat al  snel 13 gram suiker, dit zijn meer dan 3 suikerklontjes.
Dit waren voor nu de eerste voorbeelden van producten waarbij het nuttig is om eens te kijken van wat zit hier nu eigenlijk in? Ik zeg niet dat jullie nooit meer suiker mogen eten, maar probeer met deze tips een gezondere keus te maken en meer puur te eten. Dus liever magere yoghurt + fruit, muesli i.p.v. cruesli en een plakje roggebrood + kaas of een hand noten als tussendoortje i.p.v. de suikerrijke ontbijtkoek.

Hoi allemaal! Vandaag weer eens een blog van mij. Dat werd hoog tijd! Inmiddels alweer 1,5 maand werkzaam in mijn nieuwe praktijk. Wat een positieve energie krijg ik daarvan.

Calorieën

Vandaag wil ik het met jullie hebben over calorieën.  Ik krijg vaak mensen in mijn praktijk die bijv. een app bijhouden met hun kilocalorieën (kcal) per dag, of zelf continue kcal tellen. Ook schrikken mensen vaak als ik zeg dat ze roomboter mogen smeren of een hand noten als tussendoortje mogen nemen, ‘dat zijn toch hartstikke veel kcal!’.
Dan leg ik altijd uit dat je calorieën én calorieën hebt.

dietist calorieenCalorieën heb je nodig

Calorieën heb je sowieso nodig, calorieën leveren het lichaam namelijk energie en zijn dus onmisbaar. Het is misschien goed om te vermelden dat 1 gram koolhydraat of eiwit 4 kcal levert, 1 gram vet 9 kcal en 1 gram alcohol 7 kcal. Al deze voedingsstoffen geven dus energie, maar er zit wel een verschil in wat deze kcal voor je lichaam doen en hoe ze worden gebruikt. Koolhydraten zijn bijvoorbeeld de eerste brandstof voor je lichaam. Wanneer we dus continue teveel koolhydraten eten, kan je lichaam nooit beginnen aan de vetverbranding. Ook geven vezels en vetten een langer verzadigd gevoel dan koolhydraten. De juist combinatie van voedingsstoffen is dus gewenst.

Ook leg ik altijd aan mijn cliënten uit dat er een groot verschil zit in goede en minder goede calorieën. Je kunt je calorieën namelijk halen uit ‘ loze’ producten zoals snoep, koek, gebak, frisdrank. Of je kunt je calorieën halen uit voedzame, gezonde producten, zoals groente, fruit, noten, zaden, pitten, gezonde granen etc. Wanneer mijn cliënten dus een app bijhouden met het aantal kcal per dag, kan het dus zo zijn dat ze eigenlijk tekorten hebben aan de juiste voedingsstoffen, maar wel aan het juiste aantal kcal komen. Dit geeft vaak een verkeerd beeld!

Het belangrijkste in mijn adviezen is dat alles wat ik adviseer, de goede, gezonde voedingsstoffen bevat. Voed je lichaam met de juiste voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten etc., in plaats van vullen met ‘ loze kcal’ uit producten die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en vaak bewerkt zijn in een fabriek.
Je zult merken dat wanneer je meer producten gebruikt met de goede, gezonde voedingsstoffen, je uiteindelijk veel voller/meer verzadigd bent.

Je ziet de bosbessenmuffins zonder suiker op de foto aan de onderkant

Je ziet de bosbessenmuffins zonder suiker op de foto aan de onderkant

In mei 2015 stond ik met een artikel in het AD in Dordrecht, en gaf ik vier lekkere recepten weg. Vandaag het vierde en laatste recept uit mijn artikel uitgelicht:

Bosbessenmuffin zonder suiker ±6 muffins

Wat heb je nodig?:

  • 130 gram havermout (fijn gemalen)
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • Flinke hand bosbessen (evt diepvries)
  • 1 flinke theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 eetlepel kokosolie gesmolten
  • Koekkruiden naar smaak

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden. Prak de banaan in een kom en voeg daar de havermout, eieren, melk, wijnsteenbakpoeder en koekkruiden aan toe. Roer als laatste voorzichtig de bosbessen door het mengsel. Vul dan ongeveer 6 muffinvormpjes met het mengsel, zelf gebruik ik een groot muffinbakblik waar ik kleine stukjes bakpapier in leg. Zet dit voor ongeveer 35 min in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar als je er een satéprikker in steekt en er droog uitkomt. De bosbessen kun je ook vervangen door stukjes appel of frambozen.

In mei 2015 stond ik met een artikel in het AD in Dordrecht, en gaf ik vier lekkere recepten weg. Vandaag het derde recept uit mijn artikel in het AD Dordrecht nader uitgelicht: Dadelkaneelreepjes

Wat heb je nodig?

Je ziet de dadelkaneelreepjes op de foto aan de bovenkant

Je ziet de dadelkaneelreepjes op de foto aan de bovenkant

  • 200 gram verse dadels zonder pit
  • 60 gram gemengde, rauwe, ongezouten noten
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie (=1-1,5 ongesmolten eetlepels)
  • kaneel (naar smaak)

Hoe maak je deze heerlijke dadelkaneelreepjes?

Meng de noten en dadels in een hakmolen/keukenmachine, of met de staafmixer totdat het een plakkerige substantie wordt. Meng de kokosolie en kaneel in een ander schaaltje en voeg dit toe aan het dadel/noten mengsel. Laat het geheel nog even draaien in de hakmolen. Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en vul deze met het dadelmengsel en druk het mengsel goed aan met een lepel. Laat dit minimaal 3 uur in de koelkast stevig worden, of versnel het proces in de vriezer. Daarna snij je het in mooie reepjes en verpak je ze het makkelijkst per stuk in een stukje plastic folie.