Zelf pastasaus maken

Zelf pastasaus maken. Diëtist Eline legt uit.

Zelf basis pastasaus maken

Hebben jullie weleens de voedingswaardetabel op de achterkant van een pot kant- en klare pastasaus bekeken? Ongemerkt zit daar veel suiker in en worden allerlei kleur- geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dat kan makkelijk anders! Hieronder geef ik jullie een eenvoudig basis recept voor een pastasaus. Echt niet moeilijk, en eindeloos te variëren met bijvoorbeeld tonijn, mager rundergehakt, kip, spinazie, wokgroenten etc.

Wat heb je nodig om zelf pastasaus te maken? (voor 2 personen)

  • 1 teen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 verse tomaten
  • 1 ui
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Peper
  • Zout
  • Verse basilicum
  • 1 eetlepel kokosolie/olijfolie

Snij de ui en de knoflook zo fijn mogelijk (of gebruik een knoflookpers, als je die hebt). Laat de gepelde tomaten uitlekken en bewaar het vocht! Snij de tomaten in kleine stukjes, samen met de 2 verse tomaten. Zet vervolgens een pan op het vuur en fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg vervolgens de tomatenstukjes (zowel vers als gepeld), het blikje tomatenpuree en het tomatenvocht toe en laat dit even 3 minuten zachtjes doorkoken. Maak lekker op smaak met een handvol verse basilicum en wat peper en zout. Heerlijk met bv. speltpasta of volkorenpasta en een goede, groene salade!

Tip van een oplettende lezer! Maak dit overdag al, of de avond van te voren. Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt. Vanavond je eigen pastasaus maken?

door: Eline Zuiderwijk

Samenvatting
recipe image
Recept
Pastasaus maken
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
3.51star1star1star1stargray Based on 38 Review(s)
  1. Deze klinkt mij erg lekker en ga ik deze week uit proberen. Nog nooit iets zelf geprobeerd en wil eens iets proberen zonder met zakjes te werken. En ga vanaf maandag starten met mijn dieet en dit pas er goed tussen. Alleen als ik er gehakt in doe kan dat dan aan het eind toegevoegd worden of apart ?

    • Het lekkerste is om de saus een dag van te voren te maken, en pas op het laatste moment het gerulde gehakt toe te voegen. Ik wens je heel veel succes met je dieet! Straks loop je hard voorbij alle zakjes in de supermarkt 😉

    • Eline Zuiderwijk zegt

      Hoi Laura!
      In de koelkast zou ik hem max 3 dagen bewaren en in de vriezer max 3 weken. Als je het vlees later toevoegt kan je de saus wel wat langer bewaren natuurlijk. Succes!
      Groetjes

  2. Ga hem zeker uit proberen, nog even een vraagje: in het blik gepelde tomaten en tomatenpuree zit ook nog best veel suiker. Is er geen vervanging voor?

    • Eline Zuiderwijk zegt

      Hoi Door,
      Het is belangrijk om ook bij de ingredienten wat er in het blik zit. Als daar geen suiker bijstaat (of een schuilnaam), dan zijn de suikers bij de tabel natuurlijke suikers. Die natuurlijke suikers kun je veiliger gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>