misleidende-reclame-deel-1-headerIn mijn praktijk komen vaak producten aan de orde die mijn cliënten in de supermarkt hebben gekocht en waarvan zij denken dat het een gezond product is. Helaas is dit vaak niet het geval. Vandaag bespreek ik met jullie een aantal voorbeelden van producten waarbij je wordt misleidt.

Aardbei vruchtenyoghurtmisleidende-reclame-1

Neem bv de aardbei vruchtenyoghurt 0,8% vet van Campina. Weinig vet, prima toch?!  Het zegt alleen niks over de hoeveelheid suikers in deze yoghurt. Wanneer we gaan kijken naar de voedingswaardetabel zien we dat hier per 100 ml 12 gram suiker in zit, dan zijn dus al snel 6 klontjes suiker per schaaltje van 200 ml. Dit kun je ook altijd checken bij de ingrediënten en daar zie je als tweede suiker staan. Dit is dus de toegevoegde suiker.
Mijn advies: kies dus liever voor magere, witte yoghurt en voeg daar zelf je fruit aan toe!

Cruesli vs. Muesli

Een mooie vergelijking die ik ook vaak maak is de cruesli versus muesli.
Wanneer we deze naast elkaar houden kun je ook grote verschillen zien. Nemen we cruesli dan zal je zien dat er per 100 gram zo’n 25 gram suiker in zit. Deze suiker of stroop vind je terug bij de ingrediëntenlijst. Nemen we een muesli dan zal je zien dat het rond de 8 gram suiker zit per 100 gram. Deze 8 gram komt van het rozijntje of ander gedroogd fruit dat er door de muesli zit. Bij de ingrediëntenlijst van de muesli zal je geen suiker of stroop moeten kunnen terugvinden, maar alleen granen en evt een rozijntje.  8 of 25 gram suiker vind ik wel een groot verschil waar je dus bewust van moet zijn!

misleidende-reclame-2Ontbijtkoek

Ook ontbijtkoek is een product waarbij veel mensen nog denken dat ze verantwoord bezig zijn, toch schrik je ervan als je ziet waarvan het eigenlijk gemaakt is. Een kijkje op de ingredientenlijst.

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), roggebloem 38%, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen 0,3%, aroma.

Zowel het eerste als derde ingrediënt is suiker en het ingrediënt wat als eerste wordt vermeld zit er percentueel gezien het meeste in.  1 plakje van 30 gram bevat al  snel 13 gram suiker, dit zijn meer dan 3 suikerklontjes.
Dit waren voor nu de eerste voorbeelden van producten waarbij het nuttig is om eens te kijken van wat zit hier nu eigenlijk in? Ik zeg niet dat jullie nooit meer suiker mogen eten, maar probeer met deze tips een gezondere keus te maken en meer puur te eten. Dus liever magere yoghurt + fruit, muesli i.p.v. cruesli en een plakje roggebrood + kaas of een hand noten als tussendoortje i.p.v. de suikerrijke ontbijtkoek.

  1. Marloes Zuiderwijk zegt

    En wat dan te denken van de recente reclame van Appelsientje: Kies voor Appelsientje want de sinaasappels gaan binnen 24 uur in het pak en……..sinaasappels als vrucht zijn 6 weken onderweg naar de supermarkt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>