chiazaadChiazaad als superfood

Superfoods, je hoort mensen er steeds meer over. Superfoods zijn voedingsmiddelen die super gezond zijn, en boordevol goede voedingsstoffen zitten zoals anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen.

Eén van die superfoods is ‘Chiazaad’, een klein zaadje dat een beetje doet denken aan maanzaad. Chiazaad komt van de Salvia hispanica, een familie van de muntplant. Chiazaad is een superfood omdat het 4 belangrijke voedingsstoffen bevat:

 • Omega 3 vetten, verlaagt o.a. je cholesterol en beschermt dus tegen hart- en vaatziekten.
 • Vezels, deze zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel geleidelijk omhoog gaat.
 • Anti-Oxidanten, zorgen voor een goede bescherming van alle schadelijke stoffen van buiten af en werken dus tegen de huidveroudering.
 • Eiwit + Mineralen, eiwitten zijn van belang voor het in stand houden van een goede spiermassa, qua mineralen is chiazaad o.a. rijk aan calcium, magnesium en ijzer, die goed zijn voor het voorkomen van botontkalking, en voor het zorgen voor energie.

Ook nemen chiazaadjes 10x hun hoeveelheid vocht op, dit zorgt dus voor een langer vol en verzadigd gevoel. Ideaal dus bij het afvallen!

Je kunt het beste elke dag 1 eetlepel chiazaad (5-15 gram) gebruiken, bv. in de kwark/yoghurt of door een salade. Chiazaad heeft een neutrale smaak, dus ook prima toe te voegen aan je smoothie.

Opgepast! Alleen mensen die bloedverdunnende medicatie gebruiken, of medicatie tegen een hoge bloeddruk, kunnen beter geen chiazaad gebruiken. Chiazaad heeft namelijk een bloedverdunnende werking.

  • Eline Zuiderwijk zegt

   Hoi Mary,
   Jazeker. Het kan wel zo zijn dat het wat dikker wordt als je het langer laat staan. Maar dat geeft niks voor de functie. Ik neem zelf bij mijn ontbijt ook altijd chiazaadjes in mijn kwark.
   Groetjes,
   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>